MIJN VERHAAL

Een 'goed' glas rode wijn

Een ‘goed’ glas rode wijn in het begin van de jaren tachtig was de start van wat zou uitgroeien tot een ware passie.

Een boek, een wijnatlas, testen met supermarktflessen,…   De materie werd alsmaar meer intrigerend, de boeken werden diepgaander en de flessen kwamen op een hoger kwaliteitsniveau.

De eerste stappen in correct en objectief proeven leerde ik in 1989 bij Amiticia.  Dat is een Leuvense wijnclub waar ik kennis maakte met Harry De Schepper.  Zo raakte ik verzeild in COOVI Anderlecht en verdiepte ik mij twee avonden per week in wijnkennis en Frankrijk, theoretisch en proefondervindelijk.   Die periode leverde mij twee fantastische ‘wijnvrienden’ voor het leven op.

Gelijktijdig met de eerste flessen begon ik Frankrijk en zijn wijngaarden te ontdekken tijdens vakanties.   Al vrij snel was ik verliefd op de Dentelles de Montmirail, op zijn dorpjes en de prachtige wijngaarden. Het was dan ook geen verrassing dat mijn eindwerk bij COOVI handelde over AOC Gigondas, toen een opkomende gemeente-appellatie als kleine broer van Châteauneuf-du-Pape.   Ik kom minstens om de twee jaar in ‘mijn Dentelles’.   De lokroep is zeer sterk en verhuizen naar daar was ooit een hartenwens.

In januari 2015 startte ik een nieuwe periode in mijn leven.  Mijn pensioen na 43 jaar in de banksector als kantoordirecteur was een feit.  Ondertussen behaalde ik mijn diploma ‘Wijnkenner’ aan PIVA Antwerpen.  Na het behalen van dit diploma, startte ik direct met de engelstalige WSET-cursus bij Winewise, Antwerpen.  Wine Spirit Education Trust (Londen) is een internationaal erkende opleiding, opgericht door Jancis Robinson, een wijngrootheid in de mediatieke wijnwereld.  In juni 2017 behaalde ik het diploma WSET Level3 Wines ‘with distinction’.  Een combinatie van passie, kennis, vrije tijd en activiteitsdrang deden mij de stap zetten naar een wijnhandel.

VOF Wijnpassie Dentelles de Montmirail is geboren. De eerste aankopen?  Zuidelijke Rhône-wijnen natuurlijk.  Wijnen die geboren zijn met zicht op ‘mijn Dentelles’.

Ondertussen zijn er bij de Wijnpassie regelmatig OpenFles Dagen doorgegaan en kan ik mijn wijnpassie overbrengen op vrienden, kennissen en voormalige collega’s.  En op hun vrienden … de trein is vertrokken.

Zelf blijf ik leergierig.  Wine Scholar Guild organiseert wereldwijd engelstalige wijncursussen.  Zo ook French Wine Scholar, een doorgedreven kennis van de franse wijn en wijngaarden.  In  juli 2019 behaalde ik het diploma met  ‘highest honors’.  Het was bijna logisch ik binnen French Wine Scholar zou proberen het Master Level Certificate RHONE te behalen, wat me in noverber 2020 ook lukte met opnieuw ‘highest honors’.

Onder het motto ‘stilstaan is achteruit gaan’  blijf ik bezig kennisvergaring via Masterclasses (oa. over  Geologie en Terroir).

Een ‘goed’ glas rode wijn in het begin van de jaren tachtig was de start van wat zou uitgroeien tot een ware passie.