Domaine La Ligière
Historiek : Familiedomein van vele generaties
Na tientallen jaren van polycultuur startte grootvader Maurice BERNARD in de jaren ‘50 met wijnbouw. Zoon Jacques breidde het domein uit tot de huidige 50 hectares. Pas in 2008 gebeurde de eerste botteling op het Domaine La Ligière onder impuls van kleinzoon Philippe en zijn echtgenote Elisabeth, die hun eigen cuverie en vinificatie-kelder bouwden en ook omschakelden naar biologische wijnbouw.
Het domein is erkend Agriculture Biologique en praktiseert zelfs biodynamie. Dus een wijngaard zonder onkruidverdelgers, zonder gebruik van scheikundige stoffen sinds 20 jaar. Wel regelmatig bewerken van de wijngaard en bemesting in de herfst met organisch materiaal. Bescherming van de oogst met uitsluitend natuurlijke producten (koper, zwavel, kruidenaftreksels) en biodynamische preparaten.
AOC en Terroirs
Het domein beschikt over wijngaarden in de prestigieuze AOC-gemeenten Vacqueyras, Gigondas en Beaumes de Venise. Hun productie behelst een 17-tal cuvees, waarvan meerdere regelmatig met (zeer) goede perscommentaren.
Onze cuvees
LE VIOGNIER, IGP Méditerranée
100% viognier
> IGP omwille van monocépage.
LE CANÉBIER, IGP Méditerranée
50% carignan, 50% syrah
> IGP omwille van het ontbreken van de grenache druif.
LE CHEMIN BLANC, AOC Vacqueyras
45% clairette, 30% roussanne, 15% grenache blanc, 10% viognier
> witte vacqueyras is weinig voorkomend, maar perfect voor gastronomie.