Domaine TABORDET

Sancerre en Pouilly Fumé, twee sauvignons blancs gescheiden door de Loire

HISTORIEK
Wijndomein Tarbordet is gelegen in Verdigny.   Gesticht in 1960 door Raymond Tabordet die startte met 4.5ha in Sancerre.  In 1982 namen zijn twee zonen Pascal en Yvon het wijndomein over en breidden het uit naar Pouilly-Fumé.  In 2008 kreeg vader Pascal zijn zoon Marius en neef Gaël bij op het domain dat ondertussen is gegroeid tot 21ha.

Gaël staat in voor het technische gedeelte en de oogst; Marius is de verantwoordelijke oenoloog in de cuverie en zoekend naar terroir-expressie van de wijnen.   Vader Pascal is administrateur, doet de bezoeken op de foires, bestellingen,…
Vanaf 2021 is het domein erkend als Agriculture Biologique, en er wordt geëngaeerd  gewerkt volgens biodynamische landbouw.   Dit alles om elk terroir optimaal tot zijn recht te laten komen.

TERROIR
De wijngaarden  liggen verspreid over 16ha in Pouilly Fumé en 5ha in Sancerre.  Ze bestaan vooral uit calcaires (kalsteen), marnes (mergel) en silex (vuursteen).
De sauvignon blanc kan volledig tot expressie te komen op dze verschillende terroirs.

VINIFICATIE
De oogst gebeurt machinaal en de druiven worden direct bij aankomst geperst.  De most bezinkt in inox cuves.   De fermentatie start met natuuurlijke gisten in inox cuves.  De fermentatie op lage temperatuur duurt ca 3 – 4 weken.
Het laatste decenium krijgt het domein goed kwotaties in Bettane+dessauve  en Guide Hachette.

BESCHIKBARE CUVEES
Alle wijnen zijn 100% sauvignon blanc !
AOC Sancerre
AOC Pouilly Fumé
AOC Pouilly Fumé,  Champs des Chaumes  > cuvee parcellaire en rijping 12md sur lies.