BEAUREGARD

Saumur, meer dan gewoon crémant de la Loire

HISTORIEK
Châteua de Beauregard  (Puy-Notre-Dame) wordt reeds vermeld in de archieven van 1593 van Lodewijk XI.  De huidige, neo-gotische manoir dateert van de 19de eeuw.  Het wijndomein wordt actueel gerund door Gerald Beaumont en telt 23ha wijngaarden, verspreid over twee gemeenten.

TERROIR
Het wijndorp Puy-Notre-Dame ligt op een heuvel van kalksteen  (lokaal tuffeau genoemd), zo’n 20km ten zuiden van Saumur en ligt tevens op de weg naar Compostella.
De wijngaarden rond de manoir zijn zuidelijk georiënteerd met een argilo-calcaire bovenlaag (leem-kalksteen) op een ondergrond van tuffeau (maw. een top-terroir).   De tweede wijngaard ligt in de naburige gemeente Brossay op een argile-silex plateau (leem met vuursteen).
De Saumur-regio heeft een micro-klimaat, het warmste en droogste van de ganse Loire streek. Door de waterretentiecapaciteit van de tuffeau-bodem zijn er geen problemen van stress hydrique  (=blokkering van de rijping omwille van gebrek aan water).   Perfecte omgeving voor de rijping van druiven cabernet en chenin.
Het domein werkt volgens het principe van Agriculture raisonnée, dwz. begroeiing van de tussenrijen, geen gebruik van kunstmest en minimaal sproeien met lage dosis.
De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 30 jaar.   De aanplant bestaat uit cabernet franc (13ha), cabernet sauvignon (3ha), chenin (5ha) en chardonnay (2ha).

VINIFICATIE
De wijnkelder telt een 40-tal betonnen cuves van diverse grootte (50hl tot 200hl), ideaal om elk perceel afzonderlijk te vinifiëren.  Het domein heeft meerdere kilometers kelder/gangen in de
tuffeau ondergrond met een constante temperatuur van 12°C, in het donker en met een hoge vochtigheidsgraad.   Ideaal voor mise sur lattes  en de prise de mousse van de methode
traditionelle-wijnen.
Château de Beauregard maakt stille witte en rode wijnen, maar ook schuimwijn volgens de methode traditionele (= champagne-methode), allemaal onder de AOC Saumur (Puy Notre
Dame).
Proces methode traditionelle : directe persing – bezinking – fermentatie – rijping  6-9 maanden in betonnen cuves – malolactaatgisting – botteling en mise sur lattes in tuffeau-grotten.  Rust minimum 9 maanden sur lattes (max 24 maanden) – regelmatig/maandelijks dégorgeren.

BESCHIKBARE CUVEES
CHATEAU DE BEAUREGARD Brut Classique ,  AOC Saumur
>   60% chenin blanc, 30% cabernet franc, 10% chardonnay – dosage  :  geen.
>   L’interprofession des vins de Loire a promu notre Saumur Brut Classique (2018) « Ambassadeur de Loire » pour la saison 2021/2022

CHATEAU DE BEAUREGARD Fines bulles rosées,  AOC Saumur Fines Bulles
>   100% cabernet franc –  dosage : geen.

CHATEAU DE BEAUREGARD  Brut Elégance , AOC Saumur
>   63% chenin blanc, 28% cabernet franc, 9% chardonnay  –  dosage : geen
>   mise sur lattes : 30 maanden.