Domaine de MOURCHON

Séguret, un des plus beaux villages de France

 

 

HISTORIEK
Domain de Mourchon was onbestaande tot de schotse familie McKinlay in 1998 verliefd werd op 17ha oude wijngaarden op de steile hellingen van de Dentelles de Montmirail.  De opbrengst van de 55-jaar oude stokken werd voorheen geleverd aan de cave coöperatieve, dus werd een ultramoderne cave gebouwd, volledig gestructureerd op gravitatiekracht.  De eerste oogst onder de naam Domaine de Mourchon was in 1999 onder leiding van dochter Kate McKinlay en haar man Hugo Levingston. In 2000 vervoegde Sébastien Magnouac het domein als wijnkeldermeester.
De goede reputatie was vrij snel een feit en in 2003 werden 7ha bijkomend aangekocht en tot vandaag reeds opgelopen tot 35ha.  Ook werd een negoce gecreëerd onder de naam Mourchon om zo – via de aankoop van druiven – nog andere AOC-wijnen te kunnen aanbieden.   

 

TERROIR
Séguret is geklasseerd als ‘plus beau village de France’   (er zijn er maar 140 volgens de officiële lijst).  Het middeleeuws aandoend dorpje lijkt wel geplakt tegen de kalkstenen rotswand van de Dentelles, net ten noorden van Gigondas. Vanuit het dorp is het een adembenemend uitzicht over de Rhône-vallei en de nabijgelegen wijndorpjes en wijngaarden in een zinderend zonlicht.
Het domain beheerde zijn wijngaarden volgens de ‘culture raisonnée’, maar heeft vanaf millésime 2020 het label Agriculture Biologique.  De pluk gebeurt volledig manueel om onrijpe of gekneusde druiven van bij de aanvang te weren uit de oogst.

Drie hoofd-terroirs rond Séguret, in de Dentelles de Montmirail :
1. Sausse – een vroegrijp perceel, beplant met grenache op 270m hoogte. Bodemstruktuur bestaat uit fragmenten kalsteen, grijze mergel en leem.  Zeer waterdoorlaatbaar en de diepliggende mergel fungeert als waterreservoir.
2. Loubié – beplant met syrah et cinsault op 320m hoogte.  Bodemstruktuur van  kalksteen en zand.  Zand brengt finesse en elegantie,  de kalksteen zorgt voor kracht en uitbundigheid.
3. Mourchon – laatrijp perceel, beplant met grenache, carignan en syrah, hoogte 350m.  Bodemstruktuur is een dunne bovenlaag kalksteen en grijze mergel, de roche mère  is zeer kortbij.  Kalksteen zorgt voor warmte en waterdoorlaatbaarheid, mergel voor waterreservoir en bron van mineralen voor de druiven.

VINIFCATIE 
Een table de tri  voor controle op zuiverheid van de oogst en gezonde druiven, daarna ontristen en licht kneuzen.  Fermentatie start in grote inox-cuves per druivensoort en per perceel, om zo later verfijnd te kunnen assembleren. 
De alcoholische gisting start – al dan niet geholpen – en duurt ongeveer een week.  De gisting loopt door in de maceratie waarbij kleur, structuur en smaak aan de schillen wordt onttrokken (sap is meestal wit/kleurloos). Dit proces duurt nog ongeveer 3 weken met dagelijkse remontage (oppompen van sap over de schillenkoek) van 1/3 van de cuve.   Voor de productie van hun rosé is het schilcontact beperkt tot 3 -4 uren.
Na de gisting/maceratie wordt de wijn overgepompt in betonnen cuves voor rijping. De oudste percelen rijpen in houten fouders.  Zowel hout als beton laten de wijn zachtjes ademen tijdens de rijping (inox is inert) waardoor de tannines verzachten.  Wijnen worden regelmatig geproefd en uiteindelijk geassembleerd. Na 18 maanden tot twee jaar rijping wordt de wijn gebotteld en gecommercialiseerd.

BESCHIKBARE CUVEES
La Source
(wit),  AOC Côtes du Rhône
> 30% viognier, 30% grenache blanc, 30% roussanne, 10% clairette
Loubié (rosé),  AOC Côtes du Rhône Villages
> 60% grenache, 40% syrah
Tradition,  AOC Côtes du Rhône Villages Seguret
> 65% grenache, 25% syrah, 10% carignan – rijping : 40% in houten fouders
Grand Réserve,  AOC Côtes du Rhône Villages Séguret
> 65% grenache, 35% syrah – rijping : gedeeltelijk barriques