DOMAINE GRAND NICOLET
HISTORIEK
Domaine Grand Nicolet is het oudste wijndomein van Rasteau. De eerste wijnstokken werden aangeplant door Joseph Nicolet in 1875 en bedroegen slechts 1ha, de rest waren graangewassen en olijfbomen. In 1926 wordt ‘Cave Nicolet’ opgericht door Joseph en zijn drie kinderen en stelselmatig wordt wijnbouw belangrijker dan de andere teelten. Vanaf 1982 worden de wijnen gecommercialiseerd onder de naam Domaine Grand Nicolet.
Jean-Pierre Bertrand, gepassioneerd wijnliefhebber huwt in 1990 met de dochter van de wijnboer Leyraud (schoonzoon van Joseph Nicolet) en komt 1994 in het familiebedrijf. In 1999 gaat hij alleen verder na het pensioen van zijn familiale compagnons Leyraud.
TERROIR
De wijngaarden bedragen momenteel 31ha, waarvan 27.5ha in Rasteau en 3.5ha in de gemeente Sablet. Het terroir in Sablet is sablonneux-calcaire (zanderig met kalkstenen) wat smakelijk fruitige wijnen oplevert. Het terroir van Rasteau is argilo-calcaire (leem-kalksteen), voornamelijk rode en gele leem geaderd met blauwe leem … dit levert complexe wijnen, krachtig en met groot bewaarpotentieel.
VINIFICATIE
De aangeplante druivenrassen zijn grenache, syrah, carignan, mourvèdre en cinsault. Gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 45 jaar, sommige grenaches zijn +80 jaar.
De oogst gebeurt manueel met een strenge sortering. Jean-Pierre ontritst de druiventrossen, in de wijnkelder worden remontage, délestage en pigeage toegepast waar nodig (= technieken om kleur-, smaak- en tannine-extractie te bevorderen). Vergisting en weking gebeurt bij gecontroleerde temperatuur gedurende ongeveer 20 à 35 dagen (= cuvaison). De rijping gebeurt in ‘cuves béton’, amforen of barriques, afhankelijk van de cuvée. Voor de vinificatie werd Jean-Pierre bijgestaan door een oude vriend, Philippe Cambie, oenoloog is op diverse wijndomeinen maar recent is overleden op 18-12-2021.
De geproduceer de appellaties zijn : Vin de Table, Côtes du Rhône, de cru Rasteau en Vin Doux Naturel Rasteau.
Er is geen witte wijn productie en de rosé is meesale voor de lokale markt.
Grand Nicolet is geen blitz wijndomein met dito proeflokaal … het stereotype beeld van wijnboer past hier nog echt.
Een boerderij met alaam, een boer met opvallend grote handen en een forse lichaamsbouw, getaand gelaat. Een werkmens tout court. Maar de wijn is super !
Juweeltjes voor liefhebbers van donkere, krachtige wijnen.
AOC RASTEAU
RASTEAU is één van de 17 cru’s uit de Côtes du Rhône.
Enkele kenmerken.
> Maximaal toegestaan rendement 38 hl/ha.
> Verplichte druivenrassen : Grenache noir (min 50%), Mourvèdre en/of Syrah (min. 20%).
> Aanvullende druivenrassen zoals Cinsault, Carignan max 15%, witte druivenrassen max 5%.
> Klimaat is Mediteraans (zachte korte winters, lange hete droge zomers, sporadische regen in lente en herfst maar voldoende om de plant te laten overleven).
> MISTRAL , de legendarische wind in de Rhône-vallei houdt de wijnstokken droog (weinig schimmels) en zorgt voor verluchting en een afkoelingsbries.
> Bodem is argilo-calcaire (leem-kalksteen), voornamelijk rode en gele leem geaderd met blauwe leem, soms bedekt met ronde keien. Orientatie wijngaarden hoofdzakelijk zuidelijk.
> Typische kenmerken van rode Rasteau zijn intense robijnrode kleur, rood en zwart fruit in de neus aangevuld met garrigue, in de mond verrijkt me reglisse, tabac/leder, chocolade en een rokerige, stevige afdronk.
BESCHIKBARE CUVEES
Vin de France Rosé
> 60% grenache, 20% syrah, 10% carignan, 10% cinsault.
> saigneé van de cuvee Côte du Rhône.
Côtes du Rhône AOC
> 60% grenache, 20% syrah, 10% carignan, 10% cinsault.
> Rendement slechts 30 hl/ha (en dat voor een generieke wijn !
Terres des Bertrand, AOC Rasteau
> 70% grenache, 20% syrah en 10% carignan. Rendement 17 (!) hl/ha
Vieilles Vignes, AOC Rasteau
> 65% grenache (+50jaar), 25% syrah en 10% mourvèdre. Rendement 27 hl/ha. Syrah rijpt gedeeltelijk in barriques.
> is dé signatuurwijn van het domein !