Domaine SAINT AMANT

Vin de montagne - Vin de famille

HISTORIEK
Het domein bestaat iets meer dan 25 jaar en is eigendom van de engelse famillie Jacques Wallut.  Wijnmaker is Camille Nosworthy.
Ligging midden het massief Dentelles de Montmirail op ca 600m hoogte, boven het dorpje Suzette.   Het domein bedraagt ca 13ha wijngaard, verspreid over een twintigtal percelen op de zuid/zuid-oost flank van  de Crête Saint Amand (deel van de Dentelles de Montmirail).

TERROIR
Geologisch een complexe regio – oorsprong daarvan de breuklijn Diapir de Suzette – met grote variëteit in de ondergrond, Trias, Jurassiqe (mergel-kalsteen) en Miocène.
Wijngaarden zijn kleine terrassen met muurtjes, omzoomd met amandelbomen, oliviers, garrigue, thym, rozemarijn, groene eik, dwergeik, fruitbomen en dennen.  Een natuurlijke groene omgeving.   Hun hoge ligging zorgt voor  (1) meer fraicheur overdag, 5° minder dan in de vallei en (2) de grote dag/nacht temperatuurverschillen.   De oogst is meestal 3 weken later dan in de vallei en de wijnen hebben meer fraicheur en fruitge sappigheid.

WIJNMAKEN
Geen biologische teelt maar wel met alle respect voor de natuur, haar elementen en de betrokken percelen.  Geen gebruik van insecticides, sproeiproducten en zeer beperkt gebruik van producten tegen oidium en mildiou.  Gelukkig doet de mistral goed zijn werk en droogt de wijngaarden na regen of ochtendnevel.

4/5 van het werk gebeurt manueel door een klein, gemotiveerd team : snoeien, steunpalen, opbinden, schoffelen, vervanging dode struiken, … uiteindelijk de oogst.
Alleen rijpe druiven worden geoogst, vinificatie met natuurlijke gisten en temperatuurcontrole.  Persing witte druiven gebeurt zeer traag en in kleine hoeveelheden.  Rode wijnen gisten met temperatuurcontrole en rijpen in beton, grote houten fouders (Grangeneuve) of franse barriques (Nathalie).   De winterkoude helpt de bezinking van de witte wijn en zorgt voor de eerste natuurlijke filtering.

BESCHIKBARE CUVEES
La Borry,  AOC Côtes du rhône
> 95% viognier, 5% roussane – geen houtrijping
Grangeneuve, AOC Beaumes de Venise
> 50% grenache, 30% syrah, 10% carignan, 10% viognier (vieilles vignes + 50 jaar) – rijping in houten fouders.

AOC  BEAUMES-DE-VENISE (rouge)

Rhône Septentrionale als buur van Vacqueyras en Gigondas.  In 2005 promoveerde Beaumes-de-Venise tot Cru des Côtes du Rhône.
AOC bedraagt ongeveer 600ha op hellingen tot 500m hoogte en is verpreid over 4 gemeenten :  Suzette (hoogstgelegen), Lafare, La Roque Alric et Beaumes de Venise.

Enkele criteria van de AOC :
– Beboste zones vallen buiten de AOC om ecologisch evenwicht te bewaren.
– Oogst is verplicht manueel om gezonde, rijpe druiven te selecteren tijdens de pluk.  Geen gebruik van  scheikundige sproeistoffen tussen de wijnranken.
– Rendement beperkt tot 38 hl/ha
– Hoofdruif is de grenache noir voor minimaal 50%,  syrah is complementair voor minstens  25%.  Mogen beperkt gebruikt : mourvèdre, cinsault, carignan en andere CdR-druiven, met de mogelijkheid om  10 % witte druiven toe te voegen.