Domaine MASLAURIS

een parel in de Luberon

HISTORIEK
In 2011 realiseren Didier en Margeaux Théophile hun wildste droom …  de uitbouw van een eigen wijndomein in de Luberon, met hulp van Michel Tardieu.   Een oude wijnboerderij uit de Vaudois-periode voldeed voor deze droom.   Alle wijnstokken werden gerooid en de bodem kreeg enkele jaren rust.  Het domein werd in 2014 volledig gereorganiseerd.  Een gloednieuwe chais gravitaire  werd gebouwd (= werking met gravitatiekracht, dwz zo weinig mogelijk overpompen van de wijn).  Wijngaarden  (12ha)  werden  opnieuw aangeplant (met gebruik van de sérine).   De wijnbouw is agriculture biologique  erkend.
Domein wordt geleid door Aurélien Le Tellier, begeleidende oenoloog is Michel Tardieu.

TERROIR
Het domein MasLauris ligt in het hartje van de Provence, op de zacht glooiende hellingen nabij het dorpje Lauris.   De wijngaarden liggen tussen het Massif de Luberon en de rivier Durance, met uitzicht op Mourre Nègre, met zijn 1125m de hoogste Luberon-piek.  Wijngaarden liggen op 300m hoogte, aan de voet van het Luberon-gebergte, dus met positieve invloed van de mistral en de nachtelijke afkoeling.  Bodemstructuur is hoofdzakelijk een kiezelrijke zandbodem (limoneux = river-afzettingsgesteente).  Ligging 300m hoogte.

VINIFICATIE
Manuele oogst in de vroege ochtend.  De vinificatie gebeurt op een zachte, strenge manier.   Dit betekent een hoge kwaliteitsnorm voor de oogst en weinig manipuleren van (gistende) druivenmost en/of wijn.  Gebruikelijk wordt 1/3 hele tros, 1/3 ontriste druiven  en 1/3 ontrist/gekneusde druiven  gebruikt voor de fermentatie van de rode wijnen.  Assemblage na fermentatie.  Geen filtering of klaring.   Rendement 45 hl/ha.
Het domein produceert een basiscuvee Terres de MasLauris  en een speciale serie L’Inopiné, beiden AOC Lubéron. Dit telkens in wit, rosé en rood met een stabiele assemblage door de jaren.
In topjaren is er nog een extra cuvée  Les Grès waarvan de samenstelling kan verschillen.

Wat is SERINE  ?  … versus SYRAH
Volgens studieboek  FWS Master Rhône
Oude syrah-kloon met laag rendement (gemiddeld 2/3 van de klassieke syrah).  Bessen zijn olijfvormig en kleiner.  Minder kleurstoffen in de schil, meer complexiteit dan de klassieke syrah.
Volgens Aurélien Le Tellier (wijnmaker MasLauris)
Bladvorm is gelijk. Bessen zijn kleiner, ovaler.  Is vroeger rijp dan de klassiek syrah.  In jonge wijn zijn de tannines minder krachtig, de aroma’s fijner.  Globaal : iets verfijnder, complexer dan de gewone syrah.
Weetje  :  in de Noordelijke Rhône, bakermat van de syrah-druif gebeuren nieuwe aanplantingen frequent met de sérine-variant, omwille van meer complexiteit.

BESCHIKBARE CUVEES
Terres de MasLauris
Blanc,  AOC Luberon
>  75% grenache blanc, 25% vermentino
Terres de MasLauris Rouge,  AOC Luberon
>  65% grenache, 35% mourvèdre – rijping : 35% in gebruikte barriques, rest betonnen cuves.
L’Inopiné Blanc,  AOC Lubéron
>  45% roussanne, 40% vermentino, 15% grenache blanc – rijping : inox, barriques en oeuf beton.
L’Inopine Rouge,  AOC Luberon
> 80% serine, 20% mourvèdre – rijping : hoofdzakelijk betonnen cuves,  de sérine gedeeltelijk in gebruikte barriques.
Les Grès 2018,  AOC Luberon
99% mourvèdre, 1% serine – rijping : 100% demi-muids