Domaine LA ROUBINE

Gigondas, wijnkoning van les Dentelles de Montmirail

HISTORIEK
In 1990 neemt Eric Ughetto het familiale domein in Gigondas over.   Met de komst van echtgenote Sophie beslissen zij om hun oogst zelf te vinifiëren  en 2000 wordt het eerste eigen millésime van Domaine La Roubine.
Momenteel telt het domein ca 15ha wijngaarden : Gigondas (5 ha), Vacqueyras (5 ha), Séguret (0,5 ha) en Sablet (4ha).   

TERROIR
De meeste wijngaarden liggen op het plateau op de linkeroever van de Ouvèze aan de voet van de Dentelles de Montmirail. 
De wijngaarden van Gigondas liggen op hellingen in de Dentelles op 300m hoogte op een argilo-calcaire bodem met eboulis des Dentelles (keien-erosie, slope wash).   Vacqueyras-wijngaard is leem-kalkbodem met westelijke oriëntatie.   Sablet is een zanderige kiezelbodem in het quartier Briguières, hellingen aan de voet van de Dentelles.  Oriëntatie noord-west.

VINIFICATIE
Hun filosofie : gezonde rijpe druiven zijn 95% van het resultaat, zo weinig mogelijk technische manipulatie in de cuverie.   Daarom wordt er veel tijd besteed aan de kwaliteits-optimalisatie van de oogst in de wijngaard  :  ébourgeonnage  (alleen de mooiste knoppen blijven behouden in de lente), éffeuillage  (voor optimaal zonlicht en verluchting) en  vendange verte  (slecht 6 tot 8 trossen per wijnstok blijven behouden om de concentratie te bevorderen).
Bij de vinificatie worden de sommige druivenrassen direct geassembleerd en de fermentatie start door de natuurlijke gisten. Dagelijkse remontage (= wijn van onderaan over de drijvende schillenkoek pompen) zorgt voor beluchting tijdens de gisting. 

De opvoeding/rijping van de wijn gebeurt 50% in cuves beton om het verse fruit te bewaren.  De andere  50%  rijpt  in ‘demi-muids’ ( 600L-barriques in franse eik)  om de tannines te verzachten.  Na 14 maanden rijping gebeurt de botteling, zonder klaren of filteren.

Domaine La Roubine is sinds 2013 gecertificeerd Agriculture Biologique.
Het domein heeft een stevige reputatie voor zijn kwaliteitsvolle, krachtige wijnen en staat dan ook terecht vermeld in  Le Guide des Meilleurs Vins de France 2018 (Revue du Vin de France) en krijgt  regelmatig hoge scores in pers.

 BESCHIKBARE CUVEES
Grange des Briguières,  Sablet (rouge)
>  70% grenache, 25% syrah, 5% cinsault – rijping : 8 md houten foeders.
Vaqueyras  (rouge)
>  70% grenache, 15% syrah, 15% mourvèdre – rijping : 50% demi-muids, 50% betonnen cuves gedurende 14 md.
Gigondas (rouge) 
>  70% grenache, 15% syrah, 15% mourvèdre (+beetje cinsault) – rijping : 50% demi-muids, 50% betonnen cuves gedurende 14 md.