Domaine GRADASSI JÉRÔME

Châteauneuf-du-Pape, een pauselijke wijn

Domaine Jéröme Gradassi, Chateuneuf du Pape

HISTORIEK …   een korte schets van het kleine familiedomein.
Jérome Gradassi was een keukenchef  (L’isle Sonnante, Avignon – met michelinster)  tot hij zich in 2004 autodidactisch omschoolde tot wijnboer om het familiaal domein van zijn grootvader verder te zetten.  Hij bewerkt momenteel ca 5 ha, waarvan 3ha in eigendom en 2ha in familiale ‘fermage’ (speciale vorm van pacht).  De wijnstokken van de wijngaard werden door zijn grootvader volledig heraangeplant rond 1970, maw vieilles vignes met een leeftijd van 50 jaar.

TERROIR
De wijngaarden zijn verspreid over 6 percelen in het noordelijk deel van Châteuneuf du Pape, gelegen aan de route d’Orange, de lieux dits Palastor, Bois Dauphin en Cabrière.  Meestal klei-zand ondergrond, met weinig rolkeien.  Deze percelen worden terres froides genoemd en verdragen goed de droogte.  Produceren elegante wijnen, eerder finesse dan gebalde kracht met mooie garrigue-aroma’s.  Beplanting bestaat uit grenache (80%) en mourvèdre (20%), aangevuld met beetje syrah en clairette (voor de minieme productie van witte Châteauneuf).
Er wordt biologisch gewerkt , maar zonder de officiële erkenning (geen pesticiden, geen kunstmest, …).   De wijngaard wordt traditioneel bewerkt en de oogst gebeurt manueel in caisses.

WIJNMAKEN
Vinificatie gebeurt zonder ontristen met hele trossen, met natuurlijke gisten en in betonnen cuves.  Deze zijn uitgegraven in de rotswand en zorgen zo voor natuurlijke temperatuurcontrole tijdens de 4 weken durende gisting.  Pigeage (onderdompelen van ‘chapeau’ voor extractie) gebeurt manueel.
Relatief korte rijping gedurende 10 maanden in gebruikte barriques (4 tot 10 jaar) om de wijn zo weinig mogelijk houtinvloed mee te geven.  Alleen de beperkte productie van witte châteauneuf rijpt op nieuwe barriques (slechts  800 flessen).
Beperkte productie van 10.000 flessen, slechts één rode cuvee,  met een bewaarpotentieel gemiddeld ca 10 jaar.

Recente jaargangen kregen topscores in Revue du Vin de France :  2014 > 18.5/20,   2015 > 19/20, 2016 > 17.5-18/20 , 2019 > 96/100

BESCHIKBARE CUVEE
Châteauneuf du Pape – Rouge
> 80% grenache, 20% mourvèdre – rijping : 10md gebruikte barriques