Domaine FONTAVIN

Châteauneuf-du-Pape, 'Site remarqueable du goût'.

DOMAINE FONTAVIN,  Châteauneuf-du-Pape

Gelegen in Courtézon, een AOC-dorp van Châteauneuf du Pape.  Andere buurdorpen zijn Bédarrides, maar ook Sarrians (AOC Vacqueyras) en Jonquières.

Het verhaal van FONTAVIN begint in de jaren ’70 door het huwelijk van Martine CLERC  (van Violès) en Michel CHOUVET (van Bédarrides).  Beiden hadden hun eigen wijngaard en een gezamenlijke passie voor de wijnbouw.  Stelselmatig vergrootten zij hun domein en in 1989 bouwden zij hun cuverie om zelf te bottelen en commercialiseren.
Dochter Hélène CHOUVET, oenologe, kwam in 1996 mee in het bedrijf en geleidelijk nam zij er ook de leiding.

In 2008 krijgt het domein  het biologisch label, een manier van wijnbouw die Hélène reeds lang begeesterde.  Verluchten van de bodem en natuurlijke begroeiïng om gronderosie te verhinderen, bodem-micro-organisme en biodiversiteit te bevorderen.  Dit bio-aspect weerspiegelt zich in hun wijnen : vers fruit, finesse, concentratie, maar vooral de expressie van het terrroir in elke cuvee.   Hélène behandelt haar wijnen zoals haar kinderen, met  gezond verstand, geduld en liefde.   Sinds 2021 worden enkele percelen biodynamisch bewerkt, rekening houdend met astrologie, bodemleven en biodiversiteit van de omgeving.

De vinificatie gebeurt door drie vrouwen : Hélène, Agathe en Pauline.  Kwaliteit van de geoogste druiven en hygiëne in de cuverie worden streng gemonitord.   De natuur mag (gecontroleerd) zijn gang gaan en het vinificatieproces verloopt op een traditionele, doordachte manier : natuurlijke gisten, met pigeage en remontage gevolgd door rijping in betonnen cuves of demi-muids van 600 liter (franse eik).

Domaine Fontavin is momenteel 45 ha groot, verdeeld over 8 verschillende gemeenten.  Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise, Châteauneuf du Pape, Courthézon  … sommige percelen werden beplant door de voorouders, andere zijn jongere aanplantingen.   Door deze geografische verscheidenheid in hun percelen kan Domaine Fontavin diverse AOC aanbieden.

BESCHIKBARE CUVEES

LES VIGNES DE MON PERE, AOC Côtes de Rhône
Druivenrassen : 75% Grenache noir – 10% Syrah – 10% Mouvèdre – 5% Marselan
Terroir : Galets roulés et argiles noires (Courthézon) – sables et argiles rouges (Bédarrides). Oppervlakte 15.50 ha.
Leeftijd wijnstokken : 55 jaar.  Rijping 12 à 15 maanden in cuve béton.

COMBE SAUVAGE,  AOC Gigondas
Druivenrassen : 75% Grenache noir – 10%  Mourvèdre  –  10% Syrah – 3% Cinsault –  2% Clairettes Roses.
Terroir :   midden in de Dentelles de Montmirail, op 400 m hoogte (omgeving Tour Sarrazine) : marnes noires (zwarte mergel) en éboulis calcaires (kalksteen erosiepuin).  Oppervlakte : 6 ha.
Leeftijd wijnstokken :   60 jaar.  Rijping 12 maanden in cuve béton.

TRILOGIES,  AOC Châteauneuf du pape
Druivenrassen : 80% Grenache noir – 15% Syrah – 5% Mouvèdre.
Terroir : Argile rouge et galets roulés – grès (zandsteen) – terrasses sablo limoneuses.
Leeftijd wijnstokken : tussen  40 en 80 jaar.
Rijping : 12 – 15 maanden, gedeeltelijk betonnen cuves en demi-muids in franse eik (600L).