Domaine FOND CROZE

Saint-Roman-de-Malegarde, noordflank van heuvelrug Ventabren


HISTORIEK
Na de eerste WO in 1918 installeert soldaat Charles Long zich met zijn familie in het kleine dorpje Saint-Roman-de-Mallegarde, nabij Vaison la Romaine in het departement Vaucluse.   Hij koopt de eerste velden en teelt zowel wijndruiven als meloenen, perziken en abrikozen om te voorzien in levensonderhoud.   Zoon Raymond komt bij in het landbouwbedrijf dat geleidelijk groeit naar 25 ha met hoofdzakelijk wijndruiven en olijfbomen.  Raymond is ook de stichter van het ‘Syndicat des Vignerons de Saint-Roman-de-Malegarde’ en wordt burgemeester van 1983 tot 2010.

Daniel et Bruno LONG, de zonen van Raymond, vervoegen van jongsaf het bedrijf.  In 1997 wordt Domaine FOND CROZE opgericht. Daniel neemt de verantwoordelijkheid over de wijngaard  terwijl Bruno zich toelegt op de cuverie, de oenologische aspecten en het wijnmaken.   Sinds 2017 is ook Guillaume LONG, zoon van Daniel , werkzaam in het familiebedrijf na een opleiding ‘viticulture-œnologie’   en een tweejarig avontuur aan de andere kant van de wereld.   Het domein is erkend Agriculture Biologique.

TERROIR
80ha biologische wijngaarden  in 7 verschillende gemeenten : Rasteau, Cairanne, Saint-Roman-de-Malegarde, Buisson, Villedieu, Tulette et Suze-la-rousse;
Productie van 6 appellaties : Rasteau, Cairanne, Côtes du Rhône Villages Vaison-la-Romaine, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône et I.G.P. Méditerranée.  Een gamma van 15 wijnen, wereldwijd verspreid en geconsumeerd.
De grote verscheidenheid van terroirs met elke zijn eigen karakter zorgt voor de ‘frisse fruitigheid’, kenmerkend voor de wijnen van Fond Croze.  Bodemsoorten: calcaire-sableux,  calcaire-(petits)cailloux , argilo-calcaire en argilio-sableux.  Meest opvallende aspect is de verschillende oriëntatie van de wijngaarden door de heuvel Ventabren.   De noordelijk geörienteerde wijngaarden krijgen gemiddeld 2 uur minder zonlicht dan de zuidelijke wijngaarden in Cairanne en Rasteau.

VINIFICATIE
De oogst wordt getriëerd, ontrist en kent een lange  fermentatie/maceratie, soms meer dan een maand.  Dit voor extractie van kleur, aroma’s en tannines en gebeurt meestal in betonnen cuves (rood) of inoxcuves (wit).  Rijping kan zowel in inox, beton als barriques gebeuren.  Voor houtrijping worden meestal demi-muids (500-600L) gebruikt.

Wijnen krijgen regelmatige lovende commentaren  : Guide Hachettte, Jeb Dunnuck, Wine Advocate (Parker), …

BESCHIKBARE CUVEES
Confidence Blanc,  AOC Côtes du Rhône
>   grenache blanc, marsanne, viognier – gedeeltelijke rijping in franse eik.
5 Sens  – Rosé,  AOC Côtes du Rhône
>   grenache, mourvèdre
Confidence Rouge, AOC Côtes du Rhöne
>   grenache, syrah
Shyrus, Côtes du Rhône Villages Vaison-la-Romaine
>   syrah – rijping : 12 maanden eiken barriques.
Rasteau, AOC Rasteau
>   80% grenache, 10% syrah, 10% mourvèdre – rijping : 12md eiken demi-muids.