DOMAINE des PASQUIERS

Sablet, Pays des Dentelles de Montmirail, France

HISTORIEK
Domaine des Pasquiers dateert van 1935 en wordt sinds 1998 geleid door de broers Jean-Claude en Philippe LAMBERT, wijnbouwers van de vierde generatie. 
Zij begonnen met de ‘vente en bouteille’ – verkoop in fles, voorheen werd samengewerkt met de lokale cave coöperatieve.

TERROIR
Domaine des Pasquiers telt 87ha wijngaarden, verspreid over diverse appellaties die zich uitstrekken vanaf  de keienvlakte van Plan de Dieu tot aan de voet van Dentelles de Montmirail.  Productie van IGP, Côte du Rhône, Côte du Rhône Villages Plan de Dieu en Sablet en de cru Gigondas.

Aan de voet van ‘les Dentelles de Montmirail’  ligt het plateau Plan de Dieu, een bodem van rode leem (‘argile’) bedekt met een laag ‘galets roulés’ (ronde rivierkeien).  Deze keien sparen overdag de zonnewarmte op om deze ‘s avonds af te geven na zonsondergang. Het uitzicht van zo’n keienvlakte is immens, de zon zindert er op de ronde keien.

De zachte hellingen van Sablet bestaan uit een zanderige bodem met kleinere keien en geven meer finesse en mineraliteit aan de wijn.

De percelen van de cru Gigondas hebben een ‘argilo-calcaire’ bodem  (leem-kalksteen) en liggen op het plateau van Gigondas (lokaal ‘Garrigue’ genoemd).

WIJNMAKEN
Alles wordt hier in het werk gesteld om de fruitigheid te bewaren, volledige ontristing (verwijderen steeltjes) en nauwkeurige opvolging van het gistingsproces bij zéér lage temperaturen.  Druivenrassen worden afzonderlijk gevinifiëerd en daarna zorgvuldig geassembleerd. 
Familie Lambert werkt hoofdzakelijk met de drie hoofd-druivenrassen van de regio: grenache voor zijn fruit, syrah voor finesse en aroma-complexiteit en mourvèdre voor kracht en diepgang.

Tot slot :
– in 2010 werd het domein erkend als  agriculture biologique.  Met trots dragen zij dan ook het AB-label. 
– regelmatig worden de wijnen van Pasquiers beloond met mooie scores in de internationale pers : Guide Hachette, Revue du Vin de France, Bettane+Dessauve, Jeb Dunnuck, Wine Advocate, Jancis Robinson,  Decanter, …

BESCHIKBARE CUVEES 
Sablet Blanc
> 40% marsanne, 40% roussanne, 20% clairette
Sablet Rosé
> 50% grenache, 50% syrah
Sablet Rouge
> 65% grenache, 25% syrah, 10% mourvèdre
Singulière  – IGP Méditerrané
> 100% mourvèdre – rijping 12md eiken barriques (1-2 wijnen).