Domaine La Roubine is gelegen in het Pays des Dentelles de Montmirail en met een stevige reputatie voor zijn kwaliteitsvolle, krachtige wijnen.  Dit domein staat dan ook terecht vermeld in  Le Guide des Meilleurs Vins de France 2018 (Revue du Vin de France) en krijgt  regelmatig hoge scores in pers.


Een korte voorstelling

In 1990 neemt Eric Ughetto het familiale domein in Gigondas over.   Met de komst van echtgenote Sophie beslissen zij om hun oogst zelf te vinifiëren  en 2000 wordt het eerste millésime van Domaine La Roubine.

Momenteel telt het domein 15.5 ha : Gigondas (5 ha), Vacqueyras (5 ha), Séguret (0,5 ha) en Sablet (5 ha).  De meeste wijngaarden liggen op het plateau op de linkeroever van de Ouvèze aan de voet van de ‘Dentelles’.  De wijngaarden van AOC Gigondas liggen op hellingen in de ‘Dentelles’ op 300m hoogte op een argilo-calcaire bodem met ‘eboulis des Dentelles’ (keien-erosie, slope wash).

Hun filosofie : gezonde rijpe druiven zijn 95% van het resultaat, zo weinig mogelijk technische manipulatie in de cuverie.   Daarom wordt er veel tijd besteed aan de kwaliteits-optimalisatie van de oogst in de wijngaard  :  ‘ébourgeonnage’ (alleen de mooiste knoppen blijven behouden in de lente), ‘éffeuillage’  (voor optimaal zonlicht en verluchting) en  ‘vendange verte’  (slecht 6 tot 8 trossen per wijnstok blijven behouden om de concentratie te bevorderen).

Bij de vinificatie worden de verschillende druivenrassen direct geassembleerd en de fermentatie start door de natuurlijke gisten. Dagelijkse remontage (= wijn van onderaan over de drijvende schillenkoek pompen) zorgt voor beluchting tijdens de gisting. 

De opvoeding/rijping van de wijn gebeurt 50% in cuves beton om het verse fruit te bewaren.  De andere  50%  rijpt  in ‘demi-muids’ ( 600L-barriques in franse eik)  om de tannines te verzachten.  Na 14 maanden rijping gebeurt de botteling, zonder klaren of filteren.

Domaine La Roubine is sinds 2013 gecertificeerd  Agriculture Biologique.

 De  wijnen.

Grange de Briguières,  SABLET  2018,
AOC Côtes du Rhône Villages Sablet – €11.60
Druiven :  70% grenache, 25% syrah, 5% cinsault.
Rijping : 8 maanden in foeders.
Proeven : Robijnrood – Rood fruit en garrigue-kruiden – Stevige body, finesse en zachte tannines.

VACQUEYRAS Rouge  2018,
AOC Vacqueyras – €14.90
Druiven : 70% grenache, 15% syrah, 15% mourvèdre.
Rijping : 50% demi-muids, 50% betonnen cuves gedurende 14 maanden.
Proeven :  Robijnkleur met blauwe toets – Rood en blauwfruit, garriguekruiden, kruidnagel, zoethout – Stevige body en krachtige tannines met lange afdronk.

GIGONDAS Rouge 2018,
AOC Gigondas – €17.90
Druiven :  70% grenache, 15% syrah, 15% mourvèdre (+beetje cinsault).
Rijping : 50% demi-muids, 50% betonnen cuves gedurende 14 maanden.
Proefnota’s : Robijnrood met blauwe toets –  Vooral blauw fruit, peper, garriguekruiden – Full body, stevige (maar soepele) tannines en ZEER lange afdronk.