Domain Mourchon was onbestaande tot de schotse familie McKinlay in 1998 verliefd werd op 17ha oude wijngaarden op de steile hellingen van de Dentelles de Montmirail.   De opbrengst van de 55-jaar oude stokken werd voorheen geleverd aan de cave coöperatieve, dus werd een ultramoderne cave gebouwd, volledig gebaseerd op gravitatiekracht.  De eerste oogst onder de naam Mourchon was in 1999.  De goede reputatie was vrij snel een feit en in 2003 werden 7ha wijngaard bijkomend aangekocht om aan de consumentenvraag te kunnen voldoen.  Momenteel wordt het domein geleid door dochter Kate McKinlay en haar man Hugo Levingston.

Het dorpje Séguret is geklasseerd als ‘plus beau village de France’ (er zijn er maar 140 volgens de officiële lijst).  Het middeleeuws aandoend dorpje lijkt wel geplakt tegen de kalkstenen rotswand van de Dentelles, net ten noorden van Gigondas. Vanop het dorp is het een adembenemend uitzicht over de Rhône-vallei en de nabijgelegen wijndorpjes en wijngaarden in een zinderend zonlicht.

Séguret

WIJNGAARD

Het domein is gespreid over drie verschillende terroirs.

SAUSSE – hoogte 270m – vroeg rijp – beplant met grenache.
Bodemsamenstelling : kalksteen, grijze mergel en leem. De bodem is zeer waterdoorlaatbaar en de onderliggende mergel houdt het water vast. Ideale bodem voor grenache.

LOUBIE – hoogte 320m – midden rijp – syrah en cinsault.
Bodemsamenstelling : kalksteen en zand. Zandbodem geeft finesse en elegantie aan de wijn, kalksteen geeft kracht en aroma-rijkheid.

MOURCHON – hoogte 350m – traag rijp – grenache, carignan, syrah.
Bodemsamenstelling :  kalksteen en grijze mergel. Vrij dunne bovenlaag op de ‘roche mère’. Kalksteen zorgt voor warmte en waterdoorlaatbaarheid, mergel is watervasthoudend en geeft mineraliteit aan de wijn.

Hooggelegen wijngaarden in Séguret

Wijnen van het dorpje Séguret zijn AOC-geklasseerd als Côte du Rhône Villages Séguret, in de hiërarchie-pyramide net onder de cru’s. Een hoge kwaliteitsgarantie want om deze kwalificatie te krijgen/behouden zijn er strenge productieregels op het vlak van rendement per hectare, begrenzing percelen, gebruikte druivenrassen (en clonen) en vinificatietechnieken. Alles staat gedetailleerd beschreven in de ‘cahier des charges’ van de AOC. Dan is er nog de jaarlijkse controle-analyse en degustatie van de wijn, hij moet voldoen aan de vereiste locale karakteristieken.

Het onderhoud van de wijngaard is primordiaal. Gezonde druiven en een beperkt rendement om de concentratie te verhogen, zijn nodig om een topwijn te maken.
Sinds enkele jaren werkt het domein op een biologische manier waardoor zij – vanaf oogst 2020 – erkend zijn als biologisch wijndomein. Dit betekent oa. geen gebruik van scheikundige producten, bewerken van bodem, gebruik van natuurlijke meststoffen zoals gecomposteerde ‘marc’ (schillen en pitjes) van vorige jaren.

Oogsten gebeurt manueel en de plukkers voeren direct een selectie door, de onrijpe of aangetaste druiven belanden op de grond. Alleen de beste, optimaal rijpe druiven belanden in de cuverie.

VINIFICATIE

Inox cuves Domaine de Mourchon


Een tweede kwaliteitscontrole gebeurt in de de cuverie. De trossen worden ontsteelt en lichtjes gekneusd en gaan dan in een inox gistingsvat, elke druivensoort en per perceel apart.   Dit laat toe om later de wijnen beter te definiëren vooraleer aan de definitieve assemblage te beginnen. 
De gisting begint (meestal) vanzelf of gisten worden toegevoegd.  Suikers worden omgezet in alcohol en dit duurt meestal een week.

Ander aspect is de kleur en de structuur van de wijn.  Hiervoor blijft de wijn ongeveer drie weken in contact met de schillen. Om de gisting, kleurextractie en structuuropbouw gelijkmatig te laten verlopen wordt de wijn dagelijks voor 1/3 opgepompt. Dit oppompen wordt ‘remontage’ genoemd, de wijn van onderaan in de cuve terug over de schillen pompen.

Sébastien Magnouac, wijnkeldermeester Domaine de Mourchon

R I J P I N G

De meeste wijnen rijpen in betonnen cuves. De wijnen van de oudste wijngaarden rijpen (kort) in eiken barriques/foeders. Beiden  hebben een licht ademende eigenschap wat de wijn zachter en ronder maakt.

Tijdens de rijping worden de wijnen regelmatig geproefd om de optimale assemblage te realiseren.  Na 18 – 24 maanden rijping wordt de wijn gebotteld en gecommercialiseerd.De nieuwe MOURCHON’s zijn aangekomen bij de WIJNPASSIE in Schriek.

LOUBIE Rosé 2019 , AOC Côtes du Rhône Villages Séguret  – € 10.50
60% Grenache, 40% Syrah.
90/100 – Jeb Dunnuck

LA SOURCE Blanc 2019, AOC Côtes du Rhône – € 10.30
40% Viognier, 20% Grenache Blanc, 20% Roussanne en Marsanne, 20% Clairette en Bourboulenc.

ROUGE 2018, AOC Côtes du Rhône – € 8.90
60% Grenache, 40% Syrah.

TRADITION 2017 , AOC Côtes du Rhône Villages Séguret – € 11.50
65 % Grenache, 25 % Syrah, 10% Carignan – rijping : 40% houten foeders
90-92/100 – Parker’s Wine Advocate
16.50/20 – Jancis Robinson

GRANDE RESERVE 2017, AOC Côtes-du-Rhône Villages Séguret  € 15.90
65 % Grenache, 35 % Syrah – rijping : 24md, 40% demi-muids, rest in foeders.
91-93/100- Parker’s Wine Advocate