Tijdens onze degustatietrip van begin maart (die week brak corona door) hadden we ook enkele kennismakingsafspraken gepland bij onbekende wijndomeinen.

Zo bezochten we op woensdagmorgen Domaine des Pasquiers in Sablet  … dikwijls voorbijgereden, nooit gestopt.   De kwaliteit was goed (vin de pays) tot uitstekend (Gigondas). Maar de middenmoot, Côtes du Rhône Villages Sablet en Plan de Dieu kregen onze speciale aandacht. Zij waren zeer goed en liggen binnen een zeer betaalbare prijsvork.

Een korte voorstelling.

Domaine des Pasquiers dateert van 1935 en wordt sinds 1998 geleid door de broers Jean-Claude en Philippe LAMBERT, wijnbouwers van de vierde generatie. Zij begonnen met de ‘vente en bouteille’ – verkoop in fles; voorheen werd samengewerkt met de lokale cave coöperatieve.

Alles wordt hier in het werk gesteld om de fruitigheid te bewaren … volledige ontristing (verwijderen steeltjes) en nauwkeurige opvolging van het gistingsproces bij zéér lage temperaturen en het rijpingsproces. Druivenrassen worden afzonderlijk gevinifiëerd en daarna zorgvuldig geassembleerd.

Familie Lambert werkt hoofdzakelijk met de drie hoofd-druivenrassen van de regio : grenache voor zijn fruit, syrah voor finesse en aroma-complexiteit en mourvèdre voor kracht en diepgang.

Links : Jean-Claude Lambert

Domaine des Pasquiers telt 87ha wijngaarden, verspreid over diverse appellaties die zich uitstrekken vanaf  de keienvlakte van Plan de Dieu tot aan de voet van Dentelles de Montmirail.  Productie van IGP Vaucluse, Côte du Rhône, Côte du Rhône Villages Plan de Dieu en Sablet en de cru Gigondas.

Aan de voet van ‘les Dentelles de Montmirail’  ligt het plateau Plan de Dieu, een bodem van rode leem (‘argile’) bedekt met een laag ‘galets roulés’ (ronde rivierkeien).  Deze keien sparen overdag de zonnewarmte op om deze ‘s avonds af te geven na zonsondergang. Het uitzicht van zo’n keienvlakte is immens, de zon zindert er op de ronde keien …

Plan de Dieu

De zachte hellingen van Sablet bestaan uit een zanderige bodem met kleinere keien en geven meer finesse en mineraliteit aan de wijn.

De percelen van de cru Gigondas hebben een ‘argilo-calcaire’ bodem  (leem-kalksteen) en liggen op het plateau van Gigondas (lokaal ‘Garrigue’ genoemd).

Tot slot :
– in 2010 werd het domain erkend als ‘agriculture biologique’. Met trots dragen zij dan ook het AB-label. 
– regelmatig worden de wijnen van Pasquiers beloond met mooie scores in de internationale pers. Zo kreeg de ‘Plan de Dieu 2018’  2 sterren** in Guide Hachette  EN de melding Coup de Coeur .

SABLET