Vrij vroeg vertrokken op zondagmorgen arriveerden we na 10 uurtjes relaxed rijden op onze bestemming, Mas du Tilleul.  Een prachtig gelegen B&B in Beaumes de Venise met een hartelijke gastvrouw Claire Americo.

De afspraken waren voorafgaand geregeld vanuit Schriek.  Bedoeling van deze week :  (1) nieuwe millesimes proeven bij onze vertrouwde wijnboeren  en (2) enkele kennismakingsdegustaties bij nieuwe wijnboeren.

Hierna alleen een korte toelichting bij de domeinen die in ons gamma zitten. De twee nieuwe wijndomeinen die in het gamma komen worden later gedetailleerd voorgesteld in een afzonderlijk artikel.

DOMAINE FENOUILLET,  Beaumes de Venise
Op maandagmorgen worden we ontvangen door Justine en Patrick Soard.

Terres Blanches 2018  is een stevig, vlotte, intense wijn. Veel rood en blauw fruit met een lange afdronk.   Yvon Soard 2017  met zijn 50% syrah is zeer vlezig in de mond (blauw fruit, pepertoets en kruiden) met een nog langere afdronk.  

De nieuwe versie Oversant Blanc  (Ventoux) is ons zeer bevallen.  Deze originele nieuwe blend  (muscat à petit grains, picpoul de pinet en bourboulenc) heeft aroma’s van wit fruit, muscat-druif en bloemen met een mooie frisheid in mond en afdronk.

Nieuws : in Vacqueyras werden 2ha wijngaarden gekocht en vanaf millesime 2019 mogen we ons aan een AOC Vacqueyras verwachten.  Om het aantal etiketten te beperken  zal de topcuvee Generations  versmelten met Yvon Soard.

DOMAINE LA SOUMADE, Rasteau.

Iets minder impressionante wijnen 2018 dan we van dit domein gewoon zijn. De kleurintensiteit is ietsje minder en sappigheid met gebrande aroma’s heeft plaats gemaakt voor een fijner body. Dit maakt dat ze in hun eerste levensjaar al vlot toegankelijk zijn. Maar we missen iets ….

De Cuvée Prestige 2018 evenwel proefden we recht van de houten fouder.  Hier was er wel de donkere kleurintensiteit, het blauwe fruit met de gebrande toets, de stevige edele tannines en een superlange afdronk.  TOP-wijn, maar nog niet gebotteld.

DOMAINE DES ANGES, Mormoiron –  Ventoux

Dit domein met een excellente prijs-kwaliteitverhouding bevestigt zich. Florent Chave loodst ons door zijn Anges-gamma.


Anges Blanc 2018  met aroma’s van peer, citrus, bloemen en kruiden heeft een mooie afdronk met levendige zuren.  Anges Rosé 2019  is getypeerd met framboos- en aardbei-aroma’s.  Anges Rouge 2016  heeft nog een blauw schijntje, intens rood fruit aroma’s met een beetje vlier. 
Deze drie basiswijnen zijn zeer verleidelijk.  Hun mooie fraicheur halen zij van de 350m hoge ligging  van de wijngaarden aan de voet van de Ventoux en het oogsten in de vroege ochtend.

Anges Chérubin 2018  (IGP de Vaucluse) is een 100% viognier met 25% rijping in barriques.  Aroma’s van wit fruit, abrikoos en een toets boisé/fumé.  Mondvullend met een mooie rondeur en frisheid.   Anges Séraphin 2018  is de topcuvée van 100% grenache en rijpt in amforen. Rood fruit (aardbei) aroma’s met veel finesse, edele stevige tannines en een uitzonderlijke lengte.

DOMAINE BOIS DE MEGES, Violes. 
Het was reeds valavond toen we op dinsdag arriveerden bij de Guigue’s.

Un jour d’été 2019  is een levendige witte wijn met veel frisheid en aroma’s van wit fruit en bloemen.  A rosé moi 2019  van 100% carignan is getypeerd door zijn framboos- en rode bessen aroma’s.  Partage 2018  is zoals je een typische rode Côtes du Rhône mag verwachten. Rood en blauw fruit met toetsen van reglisse en garrique, sappig stevig in de mond met een mooie lengte.

Divins Galets  2018 (Plan de Dieu) is steviger, met blauw fruit en mooi versmolten tannines.  Pierre Céleste 2018 (Gigondas) rijpt voor 33% in barriques.  Dominantie van vlier en bramen met een toets reglisse,  in de mond stevig met een zéér lange afdronk.  Topkwaliteit zijn prijs !!  

De warme ontvangst door Magali en Ghislain Guigue staat in ons geheugen gegrift en de degustatie is stevig uitgelopen.  We herproefden met hen bij een kaas-charcuterieplank en homemade cake met olijven.  Superhartelijk !

DOMAINE SAINT AMANT, Suzette, Beaumes de Venise.
Op woensdagmorgen ontvangt Camille mij op het dak van de Dentelles, de Crête St Amant. De zon is reeds present en het uitzicht op de zonovergoten Dentelles is adembenemend.

La Borry 2018 is gemaakt van 95% viognier, heeft de typische aroma’s van wit fruit en bloemetjes. In de mond gaan rondeur en fraicheur mooi samen.  Grangeneuve 2016  had nog een blauwe schijn in het glas en streelde onze neus met blauw fruit- en bloemenaroma’s (van de 10% viognier in de blend).  Stevig in de mond, zachte tannines en een lange afdronk.  Nathalie 2015 is een exclusieve cuvée van 90% syrah met 10% viognier, rijping 24 maanden in barriques. De wijngaard ligt op 600m hoogte en het rendement bedraagt slechts 25hl/ha wat amper 1800 flessen oplevert. Rijpe aroma’s van blauwe bessen, garriguekruiden, floraliteit  en peper.  In de mond een zeer lange afdronk met stevige versmolten tannines.  Impressionant, prijzig maar TOP !  

DOMAINE MOURCHON, Séguret.

Sébastien, wijnkeldermeester,  ontvangt ons vroeg op donderdagmorgen in de moderne cuverie (volledig op basis van gravitatiekracht).

De witte La Source 2019 heeft veel fraicheur, in de neus nectarine en kruiden met een mooie lengte.  Loubié Rosé 2019 – een favoriet – bevestigt zich opnieuw met klein rood fruit in de neus en veel frisheid in de mond. Een rosé als maaltijdbegeleider !

De basis Rouge 2018  heeft kersen, rode besjes en kruiden in de neus met versmolten tannines in de sappige afdronk.  Tradition 2017  heeft nog een blauwe schijn, rood en blauw fruit in de neus met kruidige toetsen en mineraliteit (kalkrijk terroir in de Dentelles), stevige versmolten tannines in de mond met een lange afdronk. Grand Réserve 2016  is de geconcentreerde versie van de Tradition, logisch bij een rendement van 25hl/ha, evenwel met een extra toetsje pruneau.

DOMAINE LA ROUBINE, Gigondas.

De ontvangst van Sophie op vrijdagmorgen was reeds in corona-versie … afstand houden.

Sablet 2018 La Grange de Bruigières  was  – voor zijn niveau – impressionant in de neus. Warme, intense aroma’s van framboos en bosaardbei met een kruidig toetsje. Stevige body en tannines met een zeer lange afdronk.   Vacqueyras 2018  heeft een sanguin toetsje naast rijpe vlier en blauwe bes. Stevig, versmolten en zeer lange afdronk.  Gigondas 2018 overtreft de vorige in intensiteit, stevigheid en lengte. SUPER !

De Sablet dient nog gebotteld maar onze bestelling is geplaatst want dit kleine kwaliteitsvolle domein is meestal vrij snel uitverkocht. Verwachte levering einde juni.

Zaterdagvoormiddag terug naar huis. Corona grijpt alsmaar meer in op de belgische samenleving.  Enkele dagen later zou Frankrijk volgen en ons zelfs voorbijsteken met strengere maatregelen. We zijn gelukkig al thuis.