Karton 6 flessen    €94  ipv   €102.90                

La Soumade werd in 1979 gesticht door André Romero.  In 1996 komt zijn zoon Frédéric hem vervoegen na zijn studies BEPA-viticulture-oenologie.  In 2002 wordt een volledig nieuwe cave gebouwd (volgens principe van de gravitatiekracht) en  start La Soumade de samenwerking met oenoloog Stefan Derenoncourt uit Bordeaux.

Het domain telt 27ha wijngaarden, waarvan 26ha in Rasteau en 1ha in Gigondas (een terrassen-perceel in de nabijheid van de Dentelles de Montmirail).  De bodem is argilo-calcaire (leem-kalkgesteente), uitermate geschikt voor de productie van krachtige wijn met flink bewaarpotentieel. De wijngaard wordt bewerkt volgens het principe ‘culture raisonnée’ (geen scheikundige mest- of sproeistoffen, en liefst zo weinig mogelijk).

C U V E E    A N T H E A
Revue du Vin de France  14,5/20

DRUIVENRASSEN :  90% syrah, 10% viognier.

TERROIR   : Argilo-calcaire (leem-kalkgesteente). Leeftijd wijnstokken : 30 jaar.

VINIFICATIE :  Manuele oogst met triage.    Maceratietijd : 18-25 dagen.
Gistingstemperatuur 25-30°C – dagelijks ‘pigeage’ (onderdompeling) en ‘remontage’ (oppompen) in houten foeders ‘tronconiques’ van 65hl.
Rendement : 25-35hl/ha.

RIJPING  : 18 maanden ‘sur lies fines’: 50% eiken barriques (1 à 3 wijnen), 50% cuves inox.

BEWARING  : 5 à 10 jaar.

BESCHRIJVING
Oog :  robijnrood.
Neus : vol intens – blauw vlezig fruit (vlier) – kruiden (peper, garrigue).
Mond  : evenwichtig met versmolten tannines – lange, tanninerijke afdronk met een bittertje.

FOODPAIRING
BBQ –  rood vlees – kalfsvlees – lamsvlees – stoofpotjes – kruidige vleesgerechten.