Onze vakantiereis 2017 was een ontdekkingstocht naar de Cahors-wijngaarden (in de Zuid-West regio,  Frankrijk) . Deze AOC wordt gekenmerkt door het (bijna exclusieve) gebruik van de malbec-druif, gekenmerkt door haar donkere kleur en aroma’s van bramen en pruimen. Topdomeinen ‘Le Cèdre’ en ‘Clos Triguedina’ hebben een wereldreputatie maar hun prijzen zijn navenant.

De zoektocht ging naar kleine kwaliteitsvolle wijndomeinen. Eerlijke wijn voor een eerlijke prijs.  We vonden er zo wel enkele, maar onze voorkeur ging uit naar CHATEAU PONZAC. Daarom deze mooie aanwinst op onze prijslijst.

Historiek.
In 1998 neemt Matthieu Molinié het wijndomein over en brengt Château Ponzac terug tot leven. In 2000 komt zijn partner Virginie hem vervoegen en samen laten ze het domein groeien tot 29 ha.
Domein.
De malbec druif (lokaal Cot Noir) kent in Cahors  zijn bakermat, ondanks zijn huidige argentijnse reputatie.
Het accent van Ponzac ligt op de diversiteit van hun terroirs, een troef van de Cahors-regio. Zij creëerden dan ook ‘cuvéés parcellaires’ om de typiciteit van de bodem te bewaren, de ‘Trilogie de Ponzac’.  MAINTENANT op een kalk-mergelbodem, PATIEMMENT op een compactere leem-kalkbodem en ETERNELLEMENT op een leem-ijzerzandsteenbodem.

 

MAINTENANT 2015, AOC Cahors (€ 8.80) – 100% malbec.
Blauw fruit en kruiden. Geen houtrijping.  Jong toegankelijke Cahors.

PATIEMMENT 2015, AOC Cahors (€ 10.40) – 100% malbec.
Blauw fruit, kers en kruiden. Geen houtrijping. Stevigere Cahors.

ETERNELLEMENT 2015, AOC Cahors (€ 16.70) – 100% malbec.
Intens donkere kleur. Blauw fruit, zoethout, roostergeuren. 18 maanden
barriques-rijping. Lange afdronk met fijne houttoets en edele tannines.