Eindelijk geleverd… we hebben er 9 maanden moeten op wachten.
De Chateauneuf-du-Pape 2016 van Jérome Gradassi is gearriveerd in Schriek.  Deze krachtige, donkergekleurde wijn van 80% grenache en 20% mourvèdre kreeg 10 maanden rijping in eiken barriques.  In de neus en mond aroma’s van zwart (bramen, cassis) en blauw (bosbessen) fruit, aangevuld met kruidige toetsten (garrigue, kruidnagel) en een vleugje zoethout. Een lange krachtige afdronk met zeer stevige tannines maakt hem tot een eersteklas bewaar-  en feestwijn.

Recente jaargangen kregen topscores in Revue du Vin de France :  19/20 (2015) en 18.5/20 (2014). Millésime 2016  kreeg 17.5-18/20 in RVF-Special Millésime 2016. Dus bevesting van de topkwaliteit van dit kleine domein.

Vanaf december 2017 te koop !

Een korte schets van het (kleine) familiedomein.

Jérome Gradassi was een Michelinsterrenchef (L’isle Sonnante, Avignon) tot hij zich in 2004 autodidactisch omschoolde tot wijnboer om het familiaal domein van zijn grootvader verder te zetten. Hij bewerkt momenteel ca 5 ha, waarvan 3ha in eigendom en 2ha in familiale ‘fermage’ (speciale vorm van pacht). De wijnstokken van de wijngaard werd door zijn grootvader volledig heraangeplant rond 1970.

De wijngaarden zijn verspreid over 6 percelen, gelegen aan de ‘route d’Orange’, de ‘lieux dits’ Palastor, Bois Dauphin en Cabrière.  Meestal klei-zand ondergrond, met weinig rolkeien.  Deze percelen worden ‘Terres froides’ genoemd, verdragen goed de droogte en produceren een elegante wijn, eerder finesse dan gebalde kracht.  Beplanting bestaat uit  Grenache (75%) en Mourvèdre (25%), aangevuld met beetje syrah en clairette (voor de minieme productie van witte Chateauneuf).

Er wordt biologisch gewerkt , maar zonder de officiële erkenning. De wijngaard wordt traditioneel bewerkt en de oogst gebeurt manueel in ‘caisses’.

Vinificatie gebeurt zonder ontristen van de druiven, met natuurlijke (indigène) gisten en in betonnen cuves.  Deze zijn uitgegraven in de rotswand en zorgen zo voor natuurlijke temperatuurcontrole tijdens de 4 weken durende gisting.  Pigeage (onderdompelen van ‘chapeau’ voor extractie) gebeurt manueel.

Relatief korte rijping gedurende 10 maanden in gebruikte barriques (4 tot 10 jaar) om de wijn zo weinig mogelijk houtinvloed mee te geven.

Bewaarpotentieel gemiddeld ca 10 jaar.