We waren reeds in Cahors voor een 14-daagse vakantie en dan is een doorsteek naar de Bordeaux-regio maar 250 kilometer.   Het was een ideale gelegenheid om persoonlijk te gaan kennismaken met Jean-Jacques Dubourdieu.  Enkele maanden geleden hadden we contacten gelegd met  Denis Dubourdieu Domaines om hun wijnen te importeren en de toegestuurde stalen waren ondertussen geproefd en zeer beloftevol.  Hun wijnen zijn mij voldoende vertrouwd maar elk jaar is anders hé.

Wijlen Denis Dubourdieu (+26/7/2016) was professor aan de Université de Bordeaux en een wereldvermaard oenoloog, raadgever bij bekende wijndomeinen (binnen en buiten Frankrijk).  Begin van de negentiger jaren kreeg hij de bijnaam ‘witte paus van Bordeaux’ wegens baanbrekend werk in de kwaliteitsverbetering van witte bordeaux.  Momenteel worden de château’s geleid door zijn twee zonen, Fabrice een Jean-Jacques.  Met deze laatste hadden wij een afspraak, hij is de commerciëel verantwoordelijke terwijl Fabrice zich toelegt op de wijngaarden en cuverie.

Eerst arriveerden we op Château Reynon in Béguey, een prachtig kasteel in witte kalksteen midden een prachtig park en omgeven door glooiende wijngaarden.  We werden echter vriendelijk doorverwezen naar Château Doisy Daëne in Barsac, op de linkeroever van de Garonne.  Hier stond Jean-Jacques ons op te wachten.

 

 

 

 

 

 

 

Doisy Daëne wordt de nieuwe commerciële thuisbasis van DDDomaines.  De nieuwe burelen en ontvangstruimten zijn een drietal maanden geleden in gebruik genomen, een kruidentuin is in aanleg en ook het centrale magazijn van DDDomaines is hier ondergebracht.  Dit wordt het kloppende, commerciële hart.

Het gesprek en de kennismaking met Jean-Jacques  was aangenaam, enkele discussiepunten werden uitgeklaard.  We proefden eerst Château Haura, Graves 2014 en daarna Clos Floridène, Graves 2015 (rood). Deze laatste was pas gebotteld maar reeds zo mooi in balans.  Hij loste mijn verwachtingen helemaal in, deze wijn is reeds jarenlang één van mijn bordeaux-favorieten.

We sloten af met een glas Château Doisy Daëne, GCC Sauternes.  Mooi gebotrytiseerd, moelleux maar toch met een levendige frisheid. Een glas voor speciale gelegenheden.

Na een kort bezoek aan het domein en de nieuwe gebouwen, konden we voldaan terugkeren. Blij met de persoonlijke kennismaking, het maakt de ervaring van een fles Reynon of Clos Floridène in de toekomst iets persoonlijker.