Vakantie in Cahors, historisch bekend om zijn ‘zwarte wijn’ en de Pont Valentré , wiens afbeelding vele wijnetiketten van Cahors opvrolijkt.

Gelogeerd in Saint-Géry, oostelijk van de stad,  zaten we dus behoorlijk ver van de wijngaarden van Cahors die westelijk van de stad liggen.

We kregen wel prachtig natuurschoon in de plaats.  Een ruw landschap met rotsen en falaises, doorsneden door de kronkelende rivier Lot.   Sint-Cirq-Lapopie was onze ‘buur’ en draagt terecht de titel van ‘plus beau village de france’ maar is doorspekt met restaurantjes en toeristenshops. Rocamadour bezoeken was een must, maar ook hier had toerisme de enige straat ingepalmd en verdwenen de gevels achter uithangborden.  Figeac daarentegen was een stadje naar ons hart ! Gemoedelijk, een oud stadcentrum met prachtige gevels en overal  ‘soleilho’s’, de open droogzolders waar vroeger tabak werd gedroogd.  Verder klassieke winkels en boetieks (wat niet zo evident is in Frankrijk) zonder overdreven toerisme EN  je kan er nog een oude, gerestaureerde tempelierscommanderij bezoeken.  Zalig!

Het Parc Animalier in Gramat (Z.O. van Rocamadour) was een verademing.  Zeer ruimtelijk met veel bewegingsvrijheid voor dieren en bezoekers.  We waren net op tijd om de bruine beren te zien voederen … leuk en educatief.  De grot van Pech Merle in Cabrerets kreeg al onze aandacht J op een regenachtige dag.

Cahors zelf is een wat slapende stad.  Weliswaar noord-zuid doorsneden door een levendige Boulevard Gambetta, maar de binnenstad was rustig zonder commerciële of toeristische activiteit.

Westelijke van Cahors en tot aan Puy-l’Evêque liggen de wijngaarden zuidelijk van de meanderende Lot. Het rijk van de donkergekleurde MALBEC-druif.
Verplicht nummer was zeker Clos Triguedina (Viré s/Lot).  Het was Jean-Luc Baldès die de Cahors-wijnen een nieuwe kwaliteitsboost gaf en deze regio terug in de spotlights plaatste in het franse wijnlandschap.  Zijn kwaliteitswijnen zijn sterk getint door de zware branding van de vaten waarin de wijn rijpt voor botteling.  Getuige daarvan de alom aanwezige carameltoets.

Zijn buurman Chateau du Cedre is zijn evenknie is qua concentratie, maar hier komt de kracht van het lage oogst-rendement van het fruit en de lange schilwekingstijd (met ‘pigéage).  Cuvée Le Cèdre is een krachtige smaakbom, spijtig genoeg behoorlijk prijzig.

Château Haut-Montplaisir (Lacapelle-Cabanac) is een andere klassieker met een mooi gamma van een fruitige witte wijn  (IPG Côtes du Lot) tot de houtgerijpte topcuvée Pur Plaisir.  Mijn voorkeur ging naar de Tradition, donker fruit, een  lange afdronk en een beperkte invloed van houtrijping. Krachtig en mooi in balans.

Ik wou evenwel ook nieuwe ontdekkingen doen.  Wat zoekwerk tijdens de voorbereidingen had mij drie namen opgeleverd.

  1. Bij Chateau de Gaudou (Vire s/Lot) ging mijn voorliefde naar de cuvée Grande Lignée , licht paars gekleurd, blauw fruit met een beetje houtrijping. Een zeer mooie prijs-kwaliteitverhouding.
  2. In Prayssac maakte ik kennis met de familie Pontié van Château Les Grauzils. Zij maken een mooi, breed gamma waarvan ik vooral onthou : L’Insolite (IGP Côtes du Lot van de viognier-druif), L’Essentiel (100% malbec met 12 maanden rijping in barriques, waarvan 1/3 nieuw) en de topcuvée Héritage (100% malbec met 18 maanden rijping in nieuwe barriques). Een zeer aangenaam echtpaar, evenwel zonder familiale opvolging.
  3. Laatste degustatie was bij Château Ponzac. Matthieu Molinié liet ons hun trilogie proeven, wat zeer leerrijk was. De eerst twee cuvées Maintenant (calcaire) en Patiemment  (argilo-calcaire) zijn 100% identiek, alleen de bodem verschilt. Mijn voorkeur gaat naar Patiemment, meer donkerblauw fruit, body en kracht. De topcuvée Eternellement, afkomstig van een  ijzerhoudende bodem (sidérolythique) krijgt 18 maanden rijping in barriques.  Subliem.

Conclusie van mijn eerste bezoek aan deze wijnregio : absoluut positief qua kwaliteit, prijs-kwaliteitverhouding en vriendelijke ontvangst op de wijndomeinen.

Tot slot nog enkele leuke eetadressen.

Alée des Vignes, Cajarc – absolute topgastronomie in een warm kader – kleinschalig (reserveren!).
La Garenne, Cahors (Saint Henry) – gastronomie met een uitgebreide (lokale) wijnkaart.
L’O à la Bouche, Cahors (centrum) – lekkere keuken, iets drukker met een modern/strak interieur.
Hostellerie Clau del Loup, Anglars Juillac – lekker, betaalbaar ondanks het prachtige kasteelkader.
Jean de Valon, Rocamadour – prachtig uitzicht vanop het terras – ideale lunchplek bij stadsbezoek.